Здраво Живо
Здраво Живо
Од Нашиот Блог
HomeBistraw Živo ZdravoМАЈА ПЛАТНАР: Аутизмот и живата храна

Аутизмот е нарушување на невролошкиот развој со кое секојдневно се соочуваат милиони деца. Причините за аутизмот се сеуште непознати и многу малку се знае за нарушувањето како целина, но во последните пет години, научниците успеаја да ги идентификуваат раните знаци кај мали деца. Различни форми на аутизам сега можат да се идентификуваат уште во матката, но другите симптоми се дефинитивни пред детето да достигне тригодишна возраст.

Иако не се знаат причините за аутизам, некои специјалисти веруваат дека исхраната со високо ниво на хранливи материи може да помогне да се зголеми функцијата на мозокот кај децата со аутизам, со што ќе се обезбеди поголема шанса за нормален развој.

Што во суштина значи “жива храна”?

Исхраната со жива храна е создадена околу фактот дека колку подолго храната се готви, толку повеќе од неговите хранливи материи се губат. Затоа живата храна не се готви над 46 степени целзиусови, бидејќи само така се задржани ситe нутритиенти. Луѓето кои се хранат вака се уште и познати како вегани, што значи дека нивната исхрана е без месо, млечни производи и јајца. Истовремено, и многу значајно е дека ваквиот начин на исхрана не вклучува глутен.

Пренаталните лекари почнуваат да препорачуваат промена исхраната за мајките и препораката е храната да биде 75 отсто сурова. Комплетниот ремонт на лична диета никогаш не е безбеден чекор, но поставувањето на план за исхрана со специјалист на тоа поле е само еден чекор кој што се презема за да се намали ризикот од аутизмот по раѓањето. Зголемување на количината на витамини и минерали во внесот на храната на мајката, додека се намалува количината на токсини и конзерванси во пренаталните фази, може да помогне да се зголемат функциите на мозокот на фетусот.

Дури и по раѓањето, лекарите препорачуваат исхраната за детето да остане 75 отсто сирова. Додека е дете, важно е да се зголеми внесувањето на хранливите материи и ензимите[1] кои се наоѓаат само во жива храна помагаат да се зголеми варењето на храната за да се зголеми апсорпцијата на витамини во телото.

Низа сведоштва

Витамините како што се витамин Е и Б3 се наоѓаат во повеќето зеленчуци и ја зголемуваат крвната циркулација во мозокот. Исхраната со жива храна, исто така, го намалува внесот на рафинирани продукти, како масло, шеќер, брашно, сол, продукти кои може да ги влошат симптомите на аутизмот кај повеќето деца.

Промената на исхраната не треба да се направи во еден ден. Препорачливо е истражување и внимателно планирање со помош на стручен работник, особено за очекувањата на мајките и младите деца. Храната треба да се базира на цели зрна и мешунки, кои ќе им обезбедат нутритивни материи и протеини потребни за замена на месо и производи од млеко. Витамин Б12, најважен витамин за човечкото тело, е тешко да се најде во храна, па затоа е важно безбедно да се надополни.

Постојат многу сведоштва каде живата храна во огромна мера помогнала за олеснат развој кај децата со аутизам, но постојат и случаи каде аутизмот е излекуван, случаи каде сите вклучени во процесот биле дисциплинирани и не направиле прекршоци. Затоа е потребна голема посветеност, а среќата во Скопје е што во Бистро Здраво Живо може да ви изготвиме програма со која може само да готвите или да ви подготвиме оброци.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.